Autolening met restwaarde

Heb je eenmaal een mooie wagen op het oog, dan zijn er verschillende autoleningen die je kunt afsluiten om je aankoop te financieren. Sowieso is het altijd een goed idee om autoleningen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op die manier weet je zeker dat je thuiskomt met een autolening waarvoor je niet teveel betaalt en die is afgestemd op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Let hierbij op diverse aspecten van de autolening, zoals de looptijd van de lening en de berekende rente. Ook zijn er vaak speciale autoleningen beschikbaar voor mensen die een milieuvriendelijke wagen willen aanschaffen.

autolening-met-restwaardeSluit je een autolening af, dan is het belangrijk om goed te weten waar je precies voor tekent. Je handtekening zetten onder een contract waarvan je niet zeker weet of je het kunt nakomen, is het onverstandigste wat je kunt doen: voordat je het weet, prijkt je naam op de aan of andere zwarte lijst en kan je in het vervolg geen nieuwe leningen meer afsluiten. Dit is zeker een aspect om rekening mee te houden wanneer je overweegt te kiezen voor een autolening met restwaarde.

Wat is een autolening met restwaarde?

Kies je voor een autolening met restwaarde, dan zul je in eerste instantie alleen maar voordelen zien. Je betaalt immers slechts een gedeelte van de schuld af, waardoor je maandelijkse lasten lager uitvallen. De keerzijde van de medaille is, dat je aan het einde van de looptijd nog een restschuld overhoudt. Deze restschuld dien je uiteraard nog wel in te lossen. Je kan hiervoor je spaargeld gebruiken, maar gebruikelijker is het om je wagen aan het einde van de looptijd van de hand te doen en de restwaarde te gebruiken om je resterende schuld in te lossen. Bij de simulatie van een autolening met restwaarde wordt dan ook rekening gehouden met de restwaarde van je wagen. Deze restwaarde varieert tussen 25 en 55% van de totale aanschafprijs, vaak ook het bedrag waarvoor de lening wordt afgesloten. Aan het eind van de looptijd moet je dus wel je auto verkopen om de restschuld te voldoen. Hierna heb je de keuze tussen het in het vervolg zonder auto stellen, of weer een nieuwe autolening afsluiten om een andere wagen te kopen.