Een autolening kiezen

In een tijd waarin vrijwel de helft van alle autoaankopen gefinancierd wordt door middel van een autolening, is het niet verwonderlijk dat het aanbieden van een autolening big business is. Maar dit weten de concurrenten uiteraard ook, zodat er aardig wat spelers op de markt te vinden zijn. Als consument kun je hiervan meeprofiteren, door aanbieders te vergelijken en op deze manier de beste autolening te selecteren. De vraag is alleen: hoe weet je waar je op moet letten?

Allereerst natuurlijk is het rentepercentage van belang. Over een lening betaal je immers rente, zo ook over een autolening. Hoe langer de looptijd van je lening, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Door te kiezen voor een aanbieder die een gunstig (lees: zo laag mogelijk) rentepercentage hanteert, voorkom je dat je te veel betaalt voor je autolening. Er zijn op internet diverse sites te vinden waar je verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken of een simulatie kunt uitvoeren. Ook bij de autodealer zelf worden vaak heel gunstige autoleningen aangeboden, soms zelfs tegen 0% rente. Goedkoper dan dat kan je niet krijgen, zou je zeggen, maar let op: ook deze aanbieding betaal je uiteindelijk zelf. Je betaalt dan wel geen rente, maar met het afsluiten van een autolening bij de autodealer verlies je bijvoorbeeld het recht op een korting op je aankoop of een gratis extra optie. Je kan dus zelf berekenen wat voor jou de meest gunstige mogelijkheid is.

De looptijd

Bij het afsluiten van een autolening kijk je niet alleen naar het rentepercentage, maar ook naar de mogelijkheden met betrekking tot de looptijd. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd van je lening, hoe duurder je uiteindelijk uit bent. Een aanbieder bij wie het mogelijk is om een autolening voor korte tijd af te sluiten, is dus vaak een van de aantrekkelijkste partijen. Dit geldt uiteraard alleen wanneer je ook daadwerkelijk in staat bent om de lening binnen de gestelde tijd af te lossen.