Een autolening samen met je partner

autolening-samen-met-partnerWanneer je verliefd bent, lijkt de wereld altijd nét een tikkeltje mooier en kleuriger: het leven lacht je hartelijk toe. Zeker wanneer de verliefdheid wederzijds is! Mocht je op een bepaald moment echt serieus worden met elkaar, dan wordt er waarschijnlijk samengewoond of zelfs getrouwd. Maar ook als je niet getrouwd bent, wil je misschien wel samen een autootje kopen. Dan ga je eerst met elkaar rond de tafel, om met elkaar te bespreken wat jullie wensen zijn op het autovlak en hoeveel geld je aan de wagen wilt besteden: wordt het een nieuw model, of liever een tweedehands? Gaan jullie voor een ‘benzineslorper’, of hebben jullie juist het milieu hoog in het vaandel staan? Hoe jullie wensen ook liggen, de kans is groot dat jullie uiteindelijk op zoek gaan naar een autolening om de aanschaf van jullie droomwagen te financieren. Maar hoe zit dat juridisch?

Als jullie samen tekenen voor een autolening, dan betekent dit dat jullie beiden een zakelijke overeenkomst afsluiten met de aanbieder van de lening. Deze aanbieder heeft in feite niets te maken met de verstandhouding tussen jullie, maar wil op termijn maar één ding: z’n geld terugzien. Mocht het op relationeel vlak niet zo goed gaan, dan kan een gezamenlijk afgesloten autolening een groot probleem vormen. Je bent, ook ná een relatiebreuk, namelijk beiden hoofdelijk aansprakelijk voor het bedrag van de restschuld. Dit betekent dat wanneer één van de twee de lening niet betaalt, de financiële instelling bij de ander aanklopt: ook wanneer dit niet diegene is die in het bezit is van de wagen.

Wat te doen na een breuk?

Gaan jullie uit elkaar en heb je in het verleden een gezamenlijke autolening afgesloten, probeer dan bij de kredietverstrekker afspraken te maken over een vervroegde terugbetaling. Op deze manier lost/lossen (één van) jullie de autolening af, bijvoorbeeld door gebruik te maken van aanwezig spaarsaldo. Vervroegd aflossen brengt vaak kosten met zich mee, maar deze vallen in het niet bij de problemen die je krijgt wanneer je ex-partner jou laat opdraaien voor een autolening voor een auto die je niet (meer) in je bezit hebt.