Een groene autolening afsluiten

groene-autolening-afsluitenWerd er vroeger niet over gesproken, tegenwoordig kan je nog geen krant openslaan of nieuwsbulletin opzetten of “het milieu” komt aan bod. Een goede zaak uiteraard, want er is steeds meer oog voor zaken zoals duurzaamheid en milieuvriendelijke maatregelen. Voor particulieren gaan deze milieuvriendelijke maatregelen vaak hand in hand met fiscale voordelen. Bent u nog op zoek naar een goedkope autolening, dan kan een groene autolening dus zeker iets voor u zijn. 

Om met het slechte nieuws te beginnen: zo aantrekkelijk als dat de groene autoleningen fiscaal gezien waren, zo zijn ze niet meer. De overheid heeft immers flink gesnoeid in de fiscale voordelen van alles wat met ‘duurzaam’ en ‘milieu’ te maken heeft. Dit neemt niet weg, dat een groene autolening nog steeds voordelen kan bieden boven een reguliere autofinanciering. Zo kunt u met een groene autolening rekenen op lagere rente. Ook de algemene taksen liggen bij een groene autolening lager dan wanneer u een zware, dure sportwagen aanschaft.

Hoe komt u aan een groene autolening?

Besluit u om naar een bank of kredietverstrekker te stappen om een autolening aan te vragen, dan kunt u onder bepaalde condities in aanmerking komen voor een groene autolening. Deze vorm van autolening is echter lang niet voor iedereen weggelegd. De beslissing om een groen krediet te verstrekken, is afhankelijk van de CO2-waarde van de wagen van uw keuze. Deze dient wettelijk gezien te beschikken over categorie A, B of C. Om te bepalen of u een groen krediet wordt toegekend, is de daadwerkelijke CO2-waarde van de auto leidend.

De fiscale voordelen van een groene autolening

Met een groene autolening is uw auto niet alleen minder slecht voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U kunt immers in aanmerking komen voor diverse fiscale voordelen. Welke fiscale voordelen dat zijn, hangt wederom af van de daadwerkelijke CO2-waarde van uw wagen. Het maximale fiscale voordeel dat u kunt behalen, ligt op 15 procent. Dit percentage kan voor veel mensen het verschil maken tussen het wel of niet aanschaffen van een milieuvriendelijke wagen. Hoe lager de CO2-waarde van de auto, hoe hoger het daadwerkelijke fiscale voordeel. Wilt u een ‘groene’ auto aanschaffen, bekijk dan goed hoe het in uw geval geregeld is met de fiscale voordelen.