Wat is een autolening precies?

Wanneer u van plan bent om een nieuwe auto aan te kopen is het heus niet zo verwonderlijk dat u voor die nieuwe auto een financiering zult willen afsluiten. Die financiering wordt een autolening genoemd. Een autolening is een kredietvorm die door banken en andere financiële instellingen speciaal in het leven werd geroepen om de aankoop van een nieuwe auto te financieren. De autolening verschilt op verschillende vlakken ten opzichte van bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Hoewel de manier van werken van beide kredietvormen op het eerste zicht nagenoeg identiek is zijn er toch enkele verschillen waar te nemen. In dit artikel vertellen we u graag wat een autolening nu precies is.

Lening op afbetaling

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een autolening vertoont sterke gelijkenissen met een lening op afbetaling. Wanneer u een nieuwe auto wenst aan te kopen zal de bank u bij een autolening het volledige bedrag dat u nodig heeft uitbetalen. Dat geld wordt op uw rekening gestort waarna u meteen de auto in kwestie kunt financieren. Van zodra u het bedrag van de lening op uw rekening ontvangt zult u vanaf de volgende maand reeds beginnen met afbetalen. Vanaf dat ogenblik bent u verplicht om iedere maand een bepaald bedrag aan de bank te betalen. Het merendeel van dat bedrag is de aflossing van uw autolening, maar daarnaast zijn er eveneens een deel kosten in het bedrag inbegrepen. Door gebruik te maken van een autolening kunt u er in ieder geval zoals u ziet wel voor zorgen dat u een dure auto kunt kopen waarna u het verschuldigde bedrag in schijven afbetaald.

Lage kostprijs

De autolening is ook een lening die zich kenmerkt door een opvallend lage kostprijs. Op het eerste zicht lijkt dat misschien vreemd, maar toch is er een perfect logische verklaring voor. Enerzijds zijn er in de kredietovereenkomst een aantal waarborgen voor de bank ingebouwd. De belangrijkste waarborg stelt bijvoorbeeld dat de bank het recht heeft om beslag te leggen op de auto die wordt gefinancierd wanneer op een bepaald ogenblik blijkt dat de kredietnemer niet langer aan zijn of haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Dit biedt de bank een zeer grote zekerheid die ongetwijfeld een directe invloed heeft op de kostprijs van de autolening. Tot slot wordt er iedere maand zoals u inmiddels weet van het geleende bedrag afgelost waardoor de resterende schuld stelselmatig kleiner wordt. Ook dat is als vanzelfsprekend van belang.

Een interessante financiering voor toekomstige eigenaars van een auto

Bent u op zoek naar een mogelijkheid om de aankoop van een nieuwe of tweedehandse auto te financieren? In dat geval hoeft u niet verder te zoeken en is de autolening voor u de beste keuze. In theorie zou het immers ook mogelijk zijn om een auto te financieren met een gewone persoonlijke lening, maar de kans is bijzonder groot dat u in dat geval zult te maken krijgen met een hogere kostprijs en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Denkt u er met andere woorden aan om een auto aan te kopen, twijfel dan niet langer en kies voor de enige, juiste oplossing onder de vorm van de autolening.